Mielipide: Tietovuotajien oikeusturvaa parannettava

Vanhusten asumispalveluiden ongelmiin ja hoitovirheisiin puuttuminen edellyttää, että hoitajilla ja omaisilla on paremmat mahdollisuudet tuoda ongelmia esiin ilman seuraamuksia. Tietovuotajien

Vanhusten asumispalveluiden ongelmiin ja hoitovirheisiin puuttuminen edellyttää, että hoitajilla ja omaisilla on paremmat mahdollisuudet tuoda ongelmia esiin ilman seuraamuksia.

Tietovuotajien oikeusturva on jo kymmenen EU-maan lainsäädännössä. Suomessa asiasta on puhuttu jo toistakymmentä vuotta. Hoitokotien paljastukset osoittavat, että nyt lainsäädäntö pitäisi saada pikaisesti kuntoon. Mikään sote- tai maakuntauudistus ei epäkohdista tietoja kertovaa suojaa.

Vuosi sitten EU:n lakivaliokunta hyväksyi komission esityksen siitä, että jäsenvaltioiden on suojattava lainsäädännöllä tietovuotajia työnantajien kostotoimilta sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Lisäksi pitää olla kanavat tiedon esille tuomiseen ja tukipalvelut ilmiantajalle.

Halutessaan Suomi voisi Ruotsin, Ranskan, Hollannin, Italian, Britannian, Unkarin, Irlannin, Liettuaa, Maltaa ja Slovakian tapaan suojata tietojen julkistajia huomattavasti paremmin. Lainsäädäntö olisi tehtävissä nopeasti, mikäli haluja olisi. Valmis direktiiviesitys on jo olemassa.

Ilmiantajia suojaava lainsäädäntö ja uudet ilmiantokanavat säästäisivät satoja miljoonia Suomen valtion ja kuntien rahoja. Nykyisin eivät edes julkisen sektorin työntekijät uskalla kertoa väärinkäytöksistä ja lainvastaisuuksista, saati yritysten työntekijät. Omaiset pitävät suunsa kiinni, koska pelkäävät läheisilleen kostettavan.

Hoitokotien ja vanhusten hoidon valvontajärjestelmät ovat riittävät, kunhan annetaan hoitajille ja omaisille mahdollisuus tuoda epäkohdat esiin. Epäkohtia esiintuovien oikeusturvan parantaminen on paitsi tarpeellinen, myös välttämätön.

Pekka Korpivaara

Kansanedustajaehdokas (kok.)

Kouvola

Kansanedustajaehdokas: kirjoita Juvan Lehteen! Julkaisemme kaikki saamamme Kaakkois-Suomen vaalipiirin ehdokkaiden tekstit Juvan Lehden Eduskuntavaalit 2019 -vaalisivustolla osoitteesssa juvanlehti.fi. Osan teksteistä julkaisemme myös paperisessa Juvan Lehdessä.

Tekstin mitta enimmillään 2 500 merkkiä välilyönteineen.

Liitä aina mukaan yhteystietosi, ne jäävät vain toimituksen tietoon.

Toimita teksti sähköpostilla osoitteeseen toimitus@juvanlehti.fi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka