Ville Niskanen aloittaa Juvan Lehdessä - ”Paikallislehti on paras keino pysyä kartalla siitä, mitä kunnassa tapahtuu"

Ville Niskanen aloittaa Juvan Lehden toimittajana toukokuussa. Tätä nykyä juvalainen Niskanen on urheilutoimittajana Länsi-Savossa. Timo Laitakari

Janne Tiainen

Toimittaja Ville Niskanen, 37, on valittu Juvan Lehden toimittajaksi. Hän aloittaa tehtävässä 12. toukokuuta.

Niskanen työskentelee tällä hetkellä urheilutoimittajana Länsi-Savossa. Ville Niskanen työskenteli viimeksi Juvan Lehdessä vuodet 2008-2014.

Vuodesta 2014 alkaen hän toimi Länsi-Savossa, kevääseen 2016 saakka Juvan aluetoimittajana ja sen jälkeen urheilutoimittajana.

Juvan Lehden toimittaja Suvi Peltola lähti uusiin töihin Juvan Lehdestä helmikuussa.

OIet aloittanut urasi Juvan Lehdessä ja myös toiminut lehden toimittajana vuodet 2008-2014. Millainen merkitys mielestäsi on paikkakunnan perinteisellä paikallislehdellä?

–  Paikallislehti on paras keino pysyä kartalla siitä, mitä kunnassa tapahtuu. Lehti on paikalla sielläkin, minne suuremmat mediat eivät mene.

Hyvä paikallislehden juttu taustoittaa ja auttaa hahmottamaan, mikä jutun aiheen merkitys on.

Ville Niskanen

– Muuttoliike on aiheuttanut sen väistämättömän tosiasian, että lehden lukijoita asuu myös Juvan ulkopuolella. Heille lehti on osa juvalaisen identiteetin ylläpitoa ja eräänlainen kirje kotiseudulta.

Millaisia muistoja sinulle jäi Juvan Lehden vuosista?

–  Ajasta on hyviä muistoja, jotka ovat vain parantuneet vuosien myötä. Erilaiset juttuaiheet ja ihmisten arvostus paikallislehteä kohtaan ovat jääneet hyvin mieleen. Toivottavasti voin jatkaa siitä, mihin jäin.

– Paikallislehti oli nuorelle toimittajalle myös hyvä käytännön työelämän korkeakoulu, sillä kaikki lehdenteon osa-alueet ovat osa lehden arkea. Isomman lehden toimittajana en olisi oppinut taittamista ja valokuvaamista – vaikka en vieläkään voi sanoa olevani missään valmis!

Olet työskennellyt viimeiset vuodet urheilutoimittajana Länsi-Savossa. Millaisia näkymiä se avasi sinulle ammatillisesti?

–  Olen seurannut urheilua pienestä pojasta pitäen ja seuraan edelleenkin, joten urheilutoimittajana oli kiinnostavaa päästä näkemään asioiden ja tapahtumien taustalle. Oli erittäin mieleenpainuvaa nähdä Jukurien ensimmäinen liigakausi alusta loppuun ja haastatella lukuisia urheilijoita. Eräs kohokohta oli ilman muuta parin päivän matka Englantiin tekemään juttua Teemu Pukista keväällä 2019. Kului muutama viikko ja kotkalaispelaajan suosio Suomessa räjähti täysin uusiin mittoihin.

– Toivoin urheilutoimittajana aloittaessani, että olisi hienoa päästä todistamaan jotain historiallista urheilutapahtumaa. Tämä toteutuikin syksyllä 2019, kun katsoin Töölön jalkapallostadionin lehdistökatsomosta Suomen etenemistä ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin.

–  Toisaalta ajan myötä aloin nähdä myös sen, miten monet muutkin asiat kiinnostavat minua toimittajana. Halusin yhä uudenlaisten juttuaiheiden äärelle ja mikä onkaan sen parempi paikka sellaiselle kuin paikallislehti. Samalla olen huomannut, että Juvan kunnasta ja juvalaisuudesta on tullut minulle tärkeitä asioita.

Millaisena näet paikallislehtien tulevaisuuden?

–  Median merkitys nykyisessä maailmassa ei ole vähentynyt. Lehti tekee itse tulevaisuutensa olemalla tarpeeksi hyvin tuntosarvet pystyssä lukijoiden kiinnostuksen suhteen. Paikallislehdillä on hyvä tulevaisuus, kunhan ne pystyvät pysymään hyvin kiinni ihmisten arjessa.

Mitkä ovat paikallislehtien vahvuudet ja uhkat?

– Paikallislehtien suurin vahvuus on se, että ne ovat lähellä ihmisiä. Kynnys juttujen tekemiseen on matala. Paikallislehtien elinvoima on sidoksissa sen ilmestymisalueeseen. Jos kunta on vireä ja levikkialueella on hyvä selkeä identiteetti, voi myös paikallislehti hyvin. Vankkana paperilehtien ystävänä olen seurannut huolestuneena sitä, miten jakelu on vuosien varrella heikentynyt. Asia ei ole lehtien omissa käsissä, mutta Postin pitäisi tunnistaa oma vastuunsa asiakkaidensa hyvinvoinnista ja laittaa asia kuntoon.

Mikä on mielestäsi hyvä paikallislehden juttu?

–  Hyvä paikallislehden juttu taustoittaa ja auttaa hahmottamaan, mikä jutun aiheen merkitys on - oli kyse sitten esimerkiksi harrastuksesta kertovasta henkilöhaastattelusta tai isosta uutisjutusta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka