Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – Etsi itsellesi sopiva ehdokas!

Suomalaisen sukututkimuksen ansiomitali juvalaiselle sukututkija Ari Kolehmaiselle - hän on tehnyt sukututkimusta yli 20 vuoden ajan

Suomen Sukututkimusseura on vuoden 2020 lopulla myöntänyt juvalaiselle ammattisukututkija, FM Ari Kolehmaiselle suomalaisen sukututkimuksen ansiomitalin ansiokkaasta työstä suomalaisen suku- ja henkilöhistoriallisen tutkimuksen parissa. Kolehmainen on erityisen ansioitunut savolaisten ja savolaislähtöisten sukujen varhaisvaiheiden selvittäjänä.

Hän on viime vuosina tehnyt huomattavan työn tutkiessaan huolellisesti useiden savolaissukujen esipolvet asiakirjalähteiden alkuun 1500-1600-luvuille.

Kolehmainen on myös ansiokkaasti yhdistänyt geneettisen sukututkimuksen osaksi tutkimusprojektejaan ja hän on asioitunut erityisesti isälinjaisten Y-DNA-testien tuntijana ja tulkitsijana laajoissa savolaissukujen alkuperää selvittävissä projekteissa.

Kolehmainen on ollut alkuun panevana voimana niin Kolehmaisten kuin Kiiskisten laajamittaisille, sukujen alkuperää selvittävällä Y-DNA -projektille.

Projektit ovat pystyneet muun muassa todistamaan, että 1540-luvulla asiakirjalähteiden alussa esiintyvistä Kiiskisistä kaikki polveutuvat samoista keskiaikaisista kantaisistä. Tämän lisäksi hän on osallistunut sekä työnsä puolesta että vapaa-ajallaan useiden muiden sukuseurojen ja yksityishenkilöiden Y-DNA -tulosten selvittelyyn ja tutkimukseen.

Ari Kolehmaisen tutkimustyön ansioita kuvaa myös hänen aherruksensa sukukirjojen ja tutkimusprojektien parissa.

Lisäksi Kolehmaisella on työn alla useita sukukirjoja, joista voidaan mainita Kiiskisten sukukirja ja Kolehmaisten sukukirja II.

Jo pro gradu -tutkielmassaan vuodelta 2006 Kolehmainen pureutui tutkimuksellisesti henkilö- ja sukuhistoriaan, tutkielman aiheena kun olivat Joroislaiset kotitalousrakenteet 1800-luvulla.

Sukututkimusta Ari Kolehmainen on tehnyt ansiokkaasti jo yli 20 vuoden ajan. Ammattisukututkijana hän on selvittänyt sukujuuria useille yksityishenkilöille ja sukuseuroille muutaman viime vuoden ajan. Kuitenkin jo ennen ammattisukututkijan uraansa on Kolehmainen ansioituneesti ollut mukana suomalaisella sukututkimuksen kentällä.

Tämän lisäksi Kolehmainen on ansiokkaiden tutkimustensa lisäksi toiminut aktiivisesti edistääkseen useiden suomalaisten sukuseurojen toimintaa ja tutkimustyötä.

Ansiomitalin anojina olivat Kiiskisten sukuseura ry, Kolehmaisten Sukuseura ry. Anomusta olivat puoltamassa Nyyssösten sukuseura ja Varkauden Seudun Sukututkijat ry.