Korona-aika jättää jälkeensä etätyön lisääntymisen, arvioivat yritykset kauppakamarijärjestön kyselyssä.
Kauppakamarien jäsenyrityksistä valtakunnallisesti 81 prosenttia ennakoi etätyön lisääntyvän pysyvästi, ja näin uskoo Etelä-Savossa kolme neljäsosaa yrityksistä.
– Vaikka vastauksista ei ilmene, arvioivatko yritykset omaa toimintaansa tai yleisesti tulevaa kehitystä, niin signaali on erinomainen Etelä-Savon kannalta, sanoo Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen.
Hän uskoo monien päätyvän etätöihin maakunnan vapaa-ajan asunnoille.
– Monipaikkaisuudesta tulee Etelä-Savolle mahdollisuus. Se tuo alueelle lisää elinvoimaa muun muassa rakentamisen, kaupan ja palveluiden kysynnän kasvaes- sa.
Leinonen tuumaa, että monet ovat jo aiemmin tehneet etätyötä, ja sitä ovat lisäksi monet oppineet tekemään. Negatiivisesti suhtautuneilla pakko on toiminut konsulttina.
Täällä Etelä-Savossa on huolehdittava siitä, että monipaikkaisuutta voi toteuttaa joustavasti.
Teppo Leinonen
Leinosen mukaan on yrityksiä, jotka ovat ansiokkaasti järjestäneet työntekijöilleen etätyömahdollisuuksia esimerkiksi kalustohankinnoilla. Vaikka niistä aiheutuu kuluja, monet yritykset näkevät vastaavasti mahdollisuuksia säästää toimistovuokrissa.
– Täällä Etelä-Savossa on huolehdittava siitä, että monipaikkaisuutta voi toteuttaa joustavasti.
– Tietoliikenneyhteyksistä huolehtiminen on avainjuttu, ja niiden rakentaminen pitää nähdä tulevaisuusinvestointeina. EU:n elvytysrahoilla voidaan näitä yhteyksiä parantaa, mutta tarvitaan myös kuntien rahoitusta.
Kauppakamarijärjestö on kysynyt korona-aikana toistuvasti yrityksiltä pandemian vaikutuksis- ta.
Nyt yhtenä teemana tiedusteltiin, mitä pysyviä muutoksia korona-aika jättää yritystoimintaan. Etätyön lisääntymisen ohella korostui käsitys digitalisaation vauhdittumisesta ja työprosessien sähköistymisestä.
Yleinen kehitysnäkymä on Etelä-Savossa paranemaan päin. Leinonen kertoo, että liikevaihdon säilymistä ennallaan tai sen kasvamista ennakoivien yritysten määrä on kasvanut reilusti maaliskuusta. Myös suurten lomautusten riski on pienentynyt.
Etätyön lisääntymisestä on myös mitattua tietoa.Tilastokeskuksen julkaiseman Tieto ja Trendit -artikkelin mukaan etätyö lähes kaksinkertaistui viime vuonna. Etätyön tekeminen vaihteli paljon toimialoittain, ja alueelliset erot olivat suuria. Suurin osa työllisistä ei kuitenkaan tehnyt etätyötä lainkaan.
Yleisimmin etätyötä ovat tehneet niin ennen koronaa kuin koronan aikana uusimaalaiset.
Uudellamaalla työllisistä 36 prosenttia työskenteli viime vuonna säännöllisesti kotona. Etelä-Savossa osuus oli 16 prosenttia, ja osuus kasvoi neljällä prosenttiyksiköllä edellisestä vuodesta.