Essoten valtuusto koolla - "Olemme poikkeuksellisen epävarmassa tilanteessa koronan ja siihen liittyvien valtion tukien suhteen"

Taloustilanne ja hallintosäännön muutokset olivat Essoten valtuuston työlistalla 12.5.

Koronapandemia aiheuttaa Essoten normaalitoimintaan muutoksia ja talouden ennustettavuuteen merkittäviä haasteita vuonna 2021. Valtuusto kuuli talousjohtajan tilannekatsauksen vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden perusteella.

– Suuria johtopäätöksiä ei voi vielä tehdä. Olemme poikkeuksellisen epävarmassa tilanteessa koronan ja siihen liittyvien valtion tukien suhteen ja ihmisten käyttäytyminen voi muuttua nopeasti. Käyntimäärät heittelevät kuukausittain. Sen sijaan omissa voimavaroissa on hyvin pysytty arvioidussa, kertoi valtuustolle tilannetta raportoinut talousjohtaja Vesa Vestala.

Valtion suunnitelmissa on ollut kohdistaa kunnille ja sote-kuntayhtymille/sairaanhoitopiireille koronapandemiasta aiheutuviin kustannuksiin 1,4 miljardia euroa tukina ja avustuksina vuodelle 2021. Koronakustannusten korvaussumman jakoperusteista ei ole vielä päätöksiä, miten se kohdentuu kunnille ja kuntayhtymille.

Essoten aiheutuvien koronakustannusten osalta koronakorvaukset koskevat sekä erikoisairaanhoitoa että perusterveydenhoitoa ja ne tulevat viimeisimpien tietojen mukaan olemaan hakemusperusteisia. Varovaisuusperiaatteen mukaan ko. koronakorvauksia ei ennusteta Essoten tukiin ja avustuksiin täysimääräisesti, koska jakoperusteista ja kohdentumisesta ei ole vielä tietoa.

Myös valtiovallan suunnittelemat asiakasmaksujen alennukset voivat tuoda tulojen menetyksiä Essotelle.

– Talousarvio näyttää nyt 5,1 miljoonan euron ylitystä. Lukuun on syytä suhtautua suurella varovaisuudella, koska valtion korvausten suuruudesta ei ole varmaa tietoa ja epävarmuustekijöitä on paljon, Vestala sanoi.

Hallintosäännön kohdassa valtuutetuissa herättivät kysymyksiä lähinnä kuntayhtymän johtajan toimivaltaan liittyvät asiat ja hallintosäännön muutosten tekemisen tahti.

– Nyt tehtiin täsmennyksiä tekstimuotoiluihin ja toimivaltaan osin tilintarkastajan esittämien huomioiden pohjalta. Muutoksia hallintosääntöön on tehty tarpeen mukaan. Koska organisaatio on yhä melko uusi, muutoksia on tehty vuosittain, kertoo kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen.

Keskustelun kuluessa Yrjö Merikoski (kesk.) teki ehdotuksen, että hallintosääntö olisi pitänyt palauttaa uudelleenvalmisteluun. Merikosken mukaan kuntayhtymän hallituksen tulisi valita palvelujen vastuualuejohtajat, kun nyt heidät valitsee kuntayhtymän johtaja. Esitystä kannatti Suvi Tiihonen (vihr.). Äänestyksessä palautusehdotus kaatui numeroin 17-13.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka