Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi ilmiö Etelä-Savossa - autoista varastetaan nyt katalysaattoreita

LähiTapiola Savo-Karjalan tietoon on tullut lähiaikoina useampi auton katalysaattorivarkaus. Varkauksista kolme on tapahtunut Mikkelissä, yksi Savonlinnassa ja Mäntyharjussa yksi varkaus jäi yritykseksi.

Savonlinnan varkaustapaus on tuorein ja tuli vakuutusyhtiön tietoon viime torstaina. Mikkelissä varkaita kiinnostavat myös polkupyörät, LähiTapiola Savo-Karjalan tietojen mukaan varkaustapauksia on 1-3 joka viikonloppu.

Katalysaattorivarkauksia on tapahtunut viime vuosina ympäri Suomea, mutta Etelä-Savossa ilmiö on LähiTapiola Savo-Karjalan tietojen mukaan uusi.

- Alkuvuoden aikana meidän tietoon on tullut neljä varkautta ja yksi varkauden yritys. Suurin osa tapauksista on huhti-toukokuulta ja tuorein tältä viikolta Savonlinnasta. Ilmiö on melko tuore, LähiTapiola Savo-Karjalan vahinkotarkastaja Petri Vaittinen sanoo.

Katalysaattorit kiinnostavat varkaita niiden sisältämien jalometallien vuoksi.

- Varastetusta katalysaattorista voi saada merkistä riippuen 20 – 1 000 euroa. Vanhempien autojen katalysaattoreista saa enemmän, koska niissä on enemmän jalometallia, Vaittinen kertoo.

Katalysaattorin varastaminen käy nopeasti, se lähtee varkaan mukaan parhaimmillaan minuuteissa. Operaatio vaatii parin putken sahaamisen. Auton varashälytin ei välttämättä reagoi varkauteen.

- Kannustan kansalaisia valppauteen. Jos pihalla auton ympärillä ja alla näkyy liikettä, kyse ei välttämättä ole pakoputkiremontista, Vaittinen huomauttaa.

Vaittisella ei ole tiedossa, että varkaat olisivat yrittäneet myydä varastettuja katalysaattoreita Etelä-Savon alueelle. Hän arvelee niiden päätyvän alueen ulkopuolelle.

Jos auton omistajalla on kaskovakuutus, vakuutus korvaa varkauden.

- Uudempien autojen katalysaattorit voivat maksaa pitkälti toista tuhatta euroa. Muutaman satasen arvoinen auto taas voi mennä lunastukseen katalysaattorivarkauden takia, Vaittinen kertoo.

Mikkelin alueella varkaille kelpaavat nyt katalysaattorien lisäksi polkupyörät.

- Polkupyörävarkaudet tuntuvat olevan kevään buumi. Pääsiäisen jälkeen varkaustapauksia on ilmoitettu 1-3 joka viikonloppu, korvauspäällikkö Olli Ruuskanen kertoo.

Lukot ja esteet eivät pidättele varkaita, vaan polkupyöriä on viety kellareista, pihoilta, pysäköintialueilta ja jopa kahden lukon takaa.

- Laatubuumista ei ole kyse, sillä varkaille kelpaavat kaikenlaiset pyörät. Varastetut pyörät tuntuvat häviävän teille tietymättömille eli meidän tietojen mukaan niitä ei löydy jälkikäteen, Ruuskanen sanoo.

Varkauksien takia polkupyöriä säilytetään nykyisin jopa sisällä omassa asunnossa tai kerrostaloissa parvekkeella.

Polkupyörävarkaus korvataan kodin irtaimistovakuutuksesta. Varkausvahinko kuuluu kotivakuutuksen perus- ja laajaan turvatasoon.