Veteraanien hautakivimerkkejä kiinniteltiin hautausmaalla - "Kuluvan viikon maanantaina talkoiluryhmä oli koolla"

Sotiemme veteraanien hautakivimerkit on nyt jotakuinkin kiinnitetty, kertoo toiminnassa mukana oleva juvalainen Antti Kilkki.

–  Kuluvan viikon maanantaina talkoiluryhmä oli koolla, jolloin vajaat kymmenkunta merkittävää hautakiveä löytyi hautausmaalta.

Edesmenneitten omaiset ottivat yhteyttä tai tulivat opastamaan merkkien kiinnittäjät omaistensa hautakiven äärelle. Silloin tammenlehvä-, sotainvalidi- merkit ja Lotta-reliefit tulivat tarkistettaviksi.

– Usein kysytään merkkien hintaa ja niiden kiinnittämiskuluja. Se on ollut jo usean vuoden aikana ilmaista, kun sotiemme veteraanien määrä on merkittävästi vähentynyt. Vielä parikymmentä vuotta sitten merkkien kiinnittämisiä oli kerralla kymmenittäin.

Antti Kilkin mukaan Juvalla ollaan oltu edistyksellisiä ja kunnioitettu sotien aikana mukana olleiden muistoa kiinnittämällä pieni muistomerkki hautakivin.

–  Ovathan ne toki muistutus historiasta jälkipolville. Joskus ovat ulkopaikkakuntalaiset kiinnittäneet huomionsa merkkien runsauteen Juvan hautausmaalla. Paikalliset veteraanijärjestöt ovat yhteistoimin olleet aktiivisia hautakivimerkkien kiinnittämisessä. Merkkien määrästä ei ole tarkkaa kirjanpitoa, mutta reippaasti toistasataa niitä on kuitenkin.

– Tapahtumapaikkalla käytiin keskustelua siitä, että tämä on todennäköisesti viimeinen kerta, kun merkkejä kiinnitetään. Lopulta tultiin kuitenkin siihen päätelmään, että tilannetta pitänee vielä aikojen saatossa tarkistaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka