Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rantasalmella kyti maastopalo – Pelastuslaitos kiittelee, että palon huomannut ohikulkija toimi tilanteessa täysin oikeaoppisesti

Rantasalmella syttyi torstaina iltapäivällä maastopalo, jossa kyti muutaman hehtaarin verran pellon reunaa. Päivystävä palomestari Jarno Laikola Etelä-Savon pelastuslaitokselta kertoo, että Pönkäselässä ollut kytöpalo oli tehtävänä varsin pieni, mutta sen ilmoittaja ansaisee isot kiitokset.

Palon havaitsija oli tiellä, joka kulkee useamman sadan metrin päässä palopaikasta. Silti hän oli pysähtynyt paikalle ja soitettuaan hätäkeskukseen lähtenyt kävelemään paikan päälle tarkistamaan tilannetta.

Hän jäi vielä opastamaan pelastuslaitoksen kohteeseen. Laikola kuvaa ilmoittajan toimintaa ansiokkaaksi ja hyväksi suoritukseksi.

– Jos kaikki toimisivat näin, meidän toiminta oli paljon helpompaa, hän sanoo.

Vastaavanlaisella toiminnalla turhat hälytykset jäisivät pois ja pelastuslaitoksen voimavarat pystytään suuntaamaan todelliseen pelastuksen tarpeeseen.

Esimerkiksi keskiviikon myrskyn jäljiltä suurin osa pelastuslaitokselle tulleista vahingontorjuntatehtävistä on puiden kaatumisia sähkölinjoille, joista pelastuslaitos ilmoittaa eteenpäin sähköyhtiölle.

Pelastuslaitos raivaa kaatuneita puita valtaväyliltä eli valta- ja kantateiltä, joissa liikkuu isoja liikennemääriä ja lisävahinkojen riski on suuri.

Mökkiteiltä tai rakennusten päältä pelastuslaitos ei normaalisti raivaa puita, vaan on omistajan tai tien ylläpitäjän vastuulla hoitaa asia itse tai hankkia paikalle ammattimetsuri.