Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hartaus | Katso ja kuuntele hiljaa - "Riisu kengät, maa, jolla seisot on Herran, pyhää ja puhdasta maata"

Jonna Lemmetyinen

”Riisu kengät, maa, jolla seisot on Herran, pyhää ja puhdasta maata. Katso ja kuuntele hiljaa, vaikka paljon et ymmärtää saata.”

Ehkäpä tämä Nuoren seurakunnan veisukirjassa eli ”Punaisessa laulukirjassa” oleva kaunis Pekka Simojoen Pyhän kosketus -veisu kajahtaa taas joku päivä iltahartaudessa, kun olemme parasta aikaa tämän hartauden ilmestyessä Juvan seurakunnan toisella rippileirillä Savonlinnassa.

Punaisen laulukirjan laulut olivat tärkeä osa seurakunnan nuorisotyötä omassa nuoruudessani ja ovat sitä edelleen. Niistä jää muistoksi tärkeitä lauseita ja sydämeen painuva tunnelma.

Pyhän kosketus -laulu muodostui viime kesänä minulle itselleni merkitykselliseksi ollessani kesätyöntekijänä kolmella rippileirillä Savonlinnan seurakunnassa.

Taisi olla viimeinen leiri Hirvaslahden leirikeskuksessa, kun lauloimme tätä päivän leirijumiksessa kauniissa kelohongista vapaaehtoisvoimin rakennetussa kappelissa. Jostain syystä sillä kerralla, kesän leiriväsymyksen uuvuttamana, laulu kirvoitti kyyneleet silmiini.

Paina pääsi, maa, jolla seisot on Herran.

Opiskelen sosionomi-diakoniksi ja opintojeni takia, ja niitä edistääkseni päätin hakea viime kesäksi nuorisotyöhön kesätöihin. Opinnoissani keskitytään kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisien kanssa työskentelemiseen.

Toki tähän ryhmään kuuluu myös nuoria, mutta en ollut erityisesti ajatellut nuorisotyötä mukavuusalueelleni tai kutsumuksekseni. Kuitenkin kesän aikana ajatukseni kumoutuivat ja sain nuorilta elämääni ja työhöni rohkeutta, elämäniloa, uusia arvoja ja ennakkoluulottomuutta. Nuorien kanssa oli helppo olla oma itsensä.

Palatakseni tuohon Pyhän kosketus lauluun: koin tuolla viimeisellä kesän leirillä, että minun on maltettava kuunnella hiljaa, koska paljon en Luojan suunnitelmista aina ymmärrä.

Pian tuon hetken jälkeen, kun kyyneleet silmissä lauloin Pyhän kosketus laulua leirijumalanpalveluksessa, minulle aukesi hieno mahdollisuus tehdä nuorisotyönohjaajan viransijaisuutta Juvan seurakunnassa.

Ilman kesän kokemusta nuorisotyöstä, minulla ei olisi ollut rohkeutta ottaa työtä vastaan. Nyt olen kuitenkin taas nuorten kanssa leirillä ja ensi syksynä saan jatkaa nuorien kohtaamista viransijaisuuden jatkuessa. Jokainen leiri ja leiriryhmä on erilainen. Katsotaan, mitä se tällä kertaa tuo mukanaan. Toivottavasti pääsen ainakin laulamaan:

”Paina pääsi, maa, jolla seisot on Herran, Hän itse puhuu ja kuulee, koskettaa meitä kuin viljaa, sillä Jumalan pelloilla tuulee.”

Kirjoittaja on Juvan seurakunnan vs. nuorisotyönohjaaja.