Juvalaislähtöinen Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen menehtyi sairauskohtaukseen kotonaan Mikkelissä

Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja, kauppaneuvos Heikki ”Heke” Hämäläinen kuoli yllättäen sairauskohtaukseen lauantaina illalla kotonaan Mikkelissä. Hän oli kuollessaan 55-vuotias.

Hämäläinen teki pitkän uran S-ryhmässä, viimeksi Etelä-Savossa osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtajana vuodesta 2007. Lisäksi hän toimi muun muassa Hiihtoliiton liittovaltuuston puheenjohtajana.

Hämäläisen kuolemasta uutisoi ensin Yleisradio. Osuuskauppa Suur-Savon hallintoneuvosto puheenjohtaja Martti Lokka vahvistaa tapahtuneen julkisuudessa.

Lokka kuvailee Hämäläistä täysin poikkeukselliseksi toimitusjohtajaksi. Hämäläinen oli hänen mukaansa myös vahva maakunnallinen vaikuttaja, joka teki töitä paitsi osuuskaupan myös koko maakunnan hyväksi taloudessa, urheilussa ja kulttuurissa.

Lokan mukaan kaikkea Hämäläisen tekemistä leimasi energisyys ja liikunnallisuus.

– Hän johti edestäpäin, eikä pelännyt kohdata ihmisiä. Hän arvosti omia työntekijöitä ja läheisiä, Lokka kuvaa.

Hämäläinen oli räiskyvä persoona, joka huomattiin, missä hän liikkuikin.

Hän oli myös intohimoinen liikkuja. Rakkain laji oli hiihto, jossa hän itsekin nuorena kilpaili kansallisella tasolla.

Esimerkiksi Sulkavan soudut olivat hänelle yksi kesän vakiotapahtumista. Hän itse kuvasi soutuja Facebook-päivityksessään jokavuotiseksi terveystarkastukseksi.

Lokka muistuttaa, että Hämäläinen ei ollut pelkkä maakunnallinen vaikuttaja. Esimerkiksi S-ryhmässä hän toimi vuosien varrella monissa keskeisissä tehtävissä koko kaupparyhmää kehittämässä.

Etelä-Savossa hän oli mukana myös esimerkiksi Savonlinnan oopperajuhlien ja Tanhuvaaran urheiluopiston kehittämisessä.

Muista tehtävistä Lokka nostaa esiin myös Hämäläisen roolin Lähi-Tapiola Savo-Karjalan kehittämisessä heti sen perustamisesta lähtien. Hämäläinen toimi yhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Heikki Hämäläinen oli kotoisin Juvalta ja korosti mielellään juvalaisia juuriaan.

– Missään vaiheessa ei jäänyt epäselväksi, mistä hän oli lähtöisin, sanoo Juvan entinen kunnanjohtaja ja Hämäläisen perheystävä, kunnallisneuvos Heikki Laukkanen.

Laukkanen tunsi Hämäläisen vuosikymmenien ajan. Hän luonnehtii Hämäläistä hyvin energiseksi, urheilulliseksi ja elämänhaluiseksi ihmiseksi, jonka seurassa ei ollut koskaan ikävää.

– Miehessä oli virtaa!

Laukkasen mukaan Hämäläisellä oli valtava halu saada aikaiseksi asioita ja kova kilpailuvietti niin työssä kuin urheilussa. Kun hän sai numeron rintaan, niin mentiin tosissaan.

Laukkanen muistaa Hämäläisen valoisana persoonana, jonka kanssa oli aina mukava heittää huulta.

– Harvoin näki, että hänellä oli suru puserossa. Heikille oli luonteenomaista myös tietty arkisuus ja epämuodollisuus. Hän ei hienostellut. Myös työyhteisössä hän oli mukana kädet savessa ja henkilöstön keskellä, eikä konttorissa, valojen takana piilossa.

Heikki Hämäläinen oli koulutukseltaan kauppatieteen maisteri. Osuuskauppauransa hän aloitti vuonna 1990 Suur-Savon kenttäkoulutuksessa Mäntyharjulla. Sieltä hän siirtyi Pieksämäelle ja sieltä S-marketin päälliköksi Joroisiin.

Savonlinnan Prismaa hän ryhtyi johtamaan jo 1992 ja sai pari vuotta myöhemmin vastuulleen myös Mikkelin Prisman.

Yhtiötä hän vaihtoi vuonna 2000, kun hänet valittiin Etelä-Karjalan osuuskaupan kaupalliseksi johtajaksi Lappeenrantaan. Kaksi vuotta myöhemmin oli edessä nimitys Joensuuhun Pohjois-Karjalan osuuskaupan toimitusjohtajaksi 36-vuotiaana.

Paluu kotipesään tapahtui 2007, kun nimitettiin Osuuskauppa Suur-Savon johtoon.

Tasavallan presidentti myönsi Hämäläiselle kauppaneuvoksen arvon kesällä 2018.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka