Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hartaus: | Lähimmäisemme

Virren 431 ensimmäinen säkeistö kysyy: ”Ken on mun lähimmäiseni ja ketä eläissäni, myös minun tulee rakastaa kuin omaa itseäni?” Toinen säkeistö vastaa kysymykseen: ”Oi Herra, kaikki päällä maan loit lähimmäisiksemme, myös kieleltään ja uskoltaan niin vieraat toisillemme.” Kun Juvan seurakunta päätti 1990-luvun alussa tehdä ystävyyssopimuksen Järvakandin seurakunnan kanssa, seurakunnan, jolla ei tuolloin ollut edes omaa kirkkoa, edellä olevan virren kysymys ja vastaus tulivat ajankohtaisiksi. Entisestä kunnantalosta suunniteltiin kirkkoa ja juvalaiset lähtivät innolla talkoisiin toisen palveluvirren sanoin: ”Sydämin, suin ja kätten töin avuksi kiiruhtakaamme.” Ystävyystoiminnan vuosina olemme toki saaneet huomata, että kieli ei ollut tuon virren mukaisesti niin vierasta meille, siinä on paljon yhteisiä sanoja ja monet järvakandilaiset osaavat vähintään auttavasti suomea, jotkut sujuvastikin. Vastalahjaksi olemme saaneet mm. arvokasta ystävyyttä, vieraanvaraisuutta ja palvelualttiutta.

Tuo kirkko valmistui 25 vuotta sitten ja Järvakandin seurakunta kutsui Juvan seurakunnan edustajia kanssaan juhlajumalanpalvelukseen 15. elokuuta. Eestin matkamme aikana saatan myös Tuula-vaimoni kanssa osallistua juhlaan ja viedä seurakuntamme tervehdyksen monien juvalaisten lähimmäisille. Toki seurakuntamme ja sen jäsenten lähimmäisiä ovat myös kaikki lähetystyömme ja diakoniatyömme nimikkokohteiden vaikutuspiirissä olevat ihmiset eri puolilla maailmaa.

Luukas kertoo evankeliumissaan lainopettajasta, joka kysyi Jeesukselta, kuka on minun lähimmäiseni. Jeesus vastasi kertomalla miehestä, joka ryöstettiin, piestiin ja jätettiin tielle henkihieverissä makaamaan. Ohi kulkeva pappi näki miehen, mutta jatkoi matkaansa, samoin teki leeviläinen. Halveksittuun kansanryhmään kuuluva samarialainen hoiti loukkaantunutta ja vei hoitoon majataloon ja maksoi kulut. Jeesus kysyi lainopettajalta, kuka oli ryöstetyn lähimmäinen. Lainopettaja vastasi, että samarialainen. ”Mene ja tee sinäkin samoin”, sanoi Jeesus.

Näin yksinkertaisella esimerkillä Jeesus kehottaa meitäkin pitämään huolta apua tarvitsevista. Tapoja on monia, niin konkreettista apua lähellä oleville kuin vaikkapa antamalla rahallista apua lähetysjärjestön kautta, kukin kykyjensä, mahdollisuuksiensa ja valintansa mukaan. Olennaista on sisäistää Jeesuksen kehotus: ”Tärkein käsky on tämä: Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi ja koko voimallasi. Toinen on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.”

Kirjoittaja on Juvan kirkkovaltuuston puheenjohtaja