Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – Etsi itsellesi sopiva ehdokas!

Hartaus: | Hyvää lähimmäisen päivää!

Ensi sunnuntaina vietetään lähimmäisen päivää. Tänä vuonna teemana on vapaaehtoisuus.

Terminä lähimmäinen ei kuulu jokapäiväiseen sanavalikoimaamme. Olisi syytä kuulua, sillä tärkein ihmiselle annettu käsky on rakastaa Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä niin kuin itseään.

Esikuvaksemme oikeasta lähimmäisyydestä Jeesus nostaa laupiaan samarialaisen, joka auttoi tien varrelta ryöstäjien uhriksi joutunutta matkustajaa. Hän antoi tälle ensiavun ja toimitti lähimpään majataloon hoitoon. Vielä hän lupasi palata maksamaan hoidosta aiheutuneet ylimääräiset kulut.

Samarialainen, joka itsekin kuului syrjittyyn ja halveksittuun kansanosaan, osoittautui ryöstetyksi joutuneen lähimmäiseksi. Se ei perustunut lähisukulaisuuteen tai naapuruuteen, sillä tuskin hän tunsi etukäteen autettavaansa. Tärkeintä oli sääli ja auttamishalu.

Maailmassa ja myös omassa maassamme on paljon avun tarpeessa olevia. Maailman hätä ja tuska voi tuntua ylivoimaiselta. Mitä yksi ihminen voi saada aikaan.

Suomessa avun tarpeeseen joutuneita on pyritty ensisijaisesti auttamaan yhteiskunnan toimesta. Julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon tai kehitysavun parissa toimivien työntekijöiden lisäksi myös jokainen veronmaksaja osallistuu omalta osaltaan tähän pakolliseen lähimmäisenrakkauteen. Silti keskuudessamme on paljon väliinputoajia, jotka jäävät yhteiskunnan tukijärjestelmien ulkopuolelle. Tarvitaan paljon vapaaehtoista avustustyötä heidän auttamisekseen.

Samarialainen, joka itsekin kuului syrjittyyn ja halveksittuun kansanosaan, osoittautui ryöstetyksi joutuneen lähimmäiseksi.

Seurakunnat ja erilaiset järjestöt tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia vapaaehtoiseen auttamistyöhön ja lähimmäisten kohtaamiseen, vaikka korona-aikana moni toiminta on ollut katkolla. Vapaaehtoistoiminta on hyvä tapa rakentaa yhteisöllisyyttä. Toisten auttaminen antaa merkitystä myös omaan elämään.

Kristityn motiivina lähimmäisen auttamiseen ei ole pisteiden kerääminen Jumalan silmissä tai taivasosuuden varmistaminen. Pelastus tulee jokaiselle armosta. Auttamisesta saa hyvän mielen sekä auttaja että autettava. Kenen lähimmäisen elämään sinä voisit tuoda iloa?

Kirjoittaja on kirkkovaltuuston varajäsen ja seurakunta-aktiivi