Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juvan vesijohtovettä ei tarvitse enää keittää – Jos vesi on seissyt putkissa, kannattaa vesihanoja juoksuttaa hetki

Kunta käynnistää suunnittelun, jonka tavoitteena on turvata vedenjakelu, vaikka Salajärven vesilaitos olisi pois käytöstä.

Juvan vedenjakelun poikkeustilanne on ohi. Vesijohtoverkoston vettä ei tarvitse keittää enää kello 10.30 jälkeen, tiedottavat Juvan vesi- ja viemärilaitos ja laitoksen operaattori Järvi-Saimaan Palvelut Oy.

Perjantaina kerrottiin, että tiistain ja keskiviikon vesinäytteet Salajärven vedenottamolta ovat puhtaat. Lauantai toi tiedon myös torstain näytteiden puhtaudesta.

– Juvan vesi- ja viemärilaitos sekä laitoksen operaattori Järvi-Saimaan Palvelut Oy pahoittelevat tilanteesta aiheutunutta haittaa. Lisäksi kiitämme terveydensuojeluviranomaista, naapurikuntia, Etelä-Savon pelastuslaitosta, alueen yrityksiä ja vapaaehtoisia siitä suuresta tuesta, jota saimme häiriötilanteen hoidossa, tiedotteessa todetaan.

Vesijohtovettä on hyvä juoksuttaa kaikista kiinteistöjen vesipisteistä, mikäli vesi on seissyt poikkeustilanteen aikana. Tällöin kiinteistön sisäiset putket huuhtoutuvat ja kloorattu talousvesi pääsee vaikuttamaan.

Suoraan verkostoveteen kytketyt laitteet on myös puhdistettava laitteiden omien ohjeiden mukaisesti, tiedotteessa muistutetaan.

Vedenkeittokehotus annettiin maanantaina 16.8. kahdesta näytepisteestä löytyneen enterokokkibakteerin vuoksi. Veden klooripitoisuutta alennetaan hallitusti 28. päivästä alkaen.

Lisäksi torstaina 26. päivä havaittiin tilanteeseen liittymätön putkirikko Partalantiellä. Se korjattiin perjantaina. Tilanteesta aiheutui lähialueelle neljän tunnin vesikatkos.

Vedenjakelun häiriön syyksi paljastui tutkimuksissa Salajärven vedenottamossa olleet laiterikko, säiiöhalkeama ja rakennerikkouma. Näiden takia sade- tai maavesiä on voinut päästä laitoksen vedenkäsittelyjärjestelmiin.

Laitoksella toteutettiin akuutit korjaustoimenpiteet ja Salajärven laitoksen sisäinen ohitusjärjestely, sillä Kaukalovuoren vesilaitokselta pumpattu vesi kulkee Salajärven laitoksen kuatta.

Jatkotoimenpiteenä kunta käynnistää suunnittelun, jonka tavoitteena on turvata vedenjakelun turvallisuus, vaikka Salajärven vesilaitos olisi pois käytöstä.

– Tämän häiriötilanteen havainnot käydään läpi ja analysoidaan, miten vesiturvallisuutta ja häiriötilanteiden hallintaa voidaan edelleen kehittää, tiedotteessa sanotaan.

Häiriötilanteen aikana Juva järjesti varavedenjakelun kolmessa eri pisteessä. Jakelussa käytettiin Murtosen vedenottamon vettä.

Kolmen vedenjakelupisteen lisäksi vettä toimitettiin erillisillä säiliöillä ja kantoastioilla muun muassa hoitolaitoksiin, elintarvikealan toimijoille ja muille vedenjakelualueen yrityksille.