Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Liikkuva kauppaneuvos Heikki Hämäläinen johti edestä

Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja, kauppaneuvos Heikki ”Heke” Hämäläinen kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen kotonaan Mikkelissä 7. elokuuta 2021. Hän oli 55-vuotias, syntynyt Juvalla 5. huhtikuuta 1966.

Lapsuutensa ja nuoruutensa Heikki vietti Juvan Kankaankylässä. Maatilan poika otti vaarin maalari-isän neuvosta, että lue poika, sillä tämä tila ei sinua elätä. Heikki osoitti jo koulussa erityistä lahjakkuutta ja kilpailuhenkisyyttä. Jäätyään toiseksi hiihtokisoissa hän tarkistutti ajat opettajalla uudestaan. Energinen miehen alku pursusi intoa ja loi positiivista ilmapiiriä luokkatovereihin ja opettajiin.

Kauppatieteen maisterin tutkinnon jälkeen Heikki siirtyi S-ryhmän palvelukseen, jossa hän teki elinikäisen uran. Hän aloitti Mäntyharjussa, josta siirtyi Pieksämäen kautta Joroisiin S-marketin päälliköksi. Savonlinnan Prisman johtajaksi Heikki valittiin 26-vuotiaana ja muutaman vuoden päästä hän vastasi myös Mikkelin Prismasta. Vuonna 2000 hänet valittiin Etelä-Karjalan Osuuskaupan kaupalliseksi johtajaksi. Kaksi vuotta myöhemmin, 36-vuotiaana, Heikki aloitti Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtajana, josta siirtyi takaisin kotimaakuntaan Etelä-Savoon vuonna 2007 Osuuskauppa Suur-Savon johtoon.

S-ryhmän valtakunnallisissa tehtävissä Hämäläinen vaikutti parikymmentä vuotta, josta yli kymmenen vuotta SOK:n hallituksessa ja hallintoneuvostossa. Heikki oli maakunnan mies – Etelä-Savon ja Itä-Suomen puolustaja. Hämäläinen kantoi yhteiskuntavastuuta alueellaan osallistumalla muun muassa Savonlinnan oopperajuhlien, Tanhuvaaran urheiluopiston ja LähiTapiola Savo-Karjalan kehittämiseen.

Intohimoisen liikkujan rakkain laji oli hiihto, jossa hän saavutti nuorena SM-mitaleita. Kannustaakseen nuoria hiihdon pariin hän oli perustamassa Suur-Savon hiihto ry:tä, jonka puheenjohtajana hän toimi. Heikki toimi myös Hiihtoliiton liittovaltuuston puheenjohtajana vuodesta 2014 lähtien. Lisäksi hän teki pitkiä pyörälenkkejä ystävien kanssa ja osallistui tavoitteellisesti Sulkavan soutuihin.

Heikki oli ratkaisukeskeinen johtaja, joka pyrki tekemään mahdottomastakin mahdollisen. Valoisana ja räiskyvänä persoonana hänellä oli harvoin suru puserossa. Kaikki työntekijät olivat Heikille tasavertaisia ja tärkeitä. Helposti lähestyttävänä ihmisenä hän löysi juttukavereita paikasta riippumatta ja asiakkaiden palautteeseen Heikki suhtautui herkällä korvalla.

Heikki korosti mielellään juvalaisia juuriaan, eikä tämä jäänyt missään vaiheessa elämää epäselväksi. Vaimonsa Aijan hän tapasi vuonna 1990 Juvalla. Naimisiin he menivät 1993. Vuonna 1994 syntyi esikoinen Vili ja vuonna 1999 Tatu. Heikki arvosti vaimoaan lasten hyvästä kasvatuksesta, sillä hän joutui olemaan runsaasti poissa kotoa ja vastuu perheen arjesta oli Aijalla. Heikki oli kasvattajana hyvin vapaamielinen, mutta tietyistä periaatteista pidettiin tiukasti kiinni. Erityisesti koulutuksen tärkeyttä ja työn teon merkitystä hän korosti.

Ystävät merkitsivät Heikille paljon. Hän oli itse lojaali ystävä. Hän muisti pitää yhteyttä kavereihin ja oli mukana pienimmissäkin tilaisuuksissa, mikäli aikatauluun sopi. On ollut etuoikeutettua olla Heikin ystävä, sillä niin monia kokemuksia ja naurunaiheita olemme saaneet kaikki kokea. Kilpailuja saatiin helposti aikaan, ja häviöstäkin hän löysi positiivisia puolia, vaikka ehkä pieni harmitus paistoi läpi. Monta asiaa jäi tekemättä ja kokematta, mutta Heikki eli ”Heken” näköisen elämän.

Hyvää matkaa Heke!

Juhani Sihvonen ja Heikki Laukkanen

Kirjoittajat ovat Heikki Hämäläisen ystäviä.