Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kommentti: Eikö osattu vai haluttu?

Juvaa viime viikot puhuttanut vesiongelma on esimerkki kehnosta tiedottamisesta. Juvan vedenjakelun häiriöstä ei aluksi saatu juuri muuta tietoa kuin, että ”häiriötilanne jatkuu”.

Joku kriisiviestinnän ammattilainen on sanonut, että maineen rakentamiseen menee 20 vuotta - sen menettämiseen viisi minuuttia. Kunnan kriisitilanne mittaa organisaation kykyä reagoida. Luottamus, ajantasaisuus ja avoimuus ovat kriisiviestinnän peruspilarit.

Juvan vesikriisissä peruspilareita ei ollut. Kunnan viestintä toisti koko viikon samaa mantraa: ”Vesihuollon häiriötilanne jatkuu. Juoma- ja ruokavettä kehotetaan Juvalla keittämään”.

Terveysviranomainen, terveystarkastaja, ei vastannut puhelimeen eikä sähköpostiin. Kuitenkin terveystarkastaja on se, joka päättää suljetaanko hanat vai ei.

Muutkin asiasta tietävät istuivat tiedon päällä koko viikon eivätkä avanneet ongelmaa veden keittokehotusta enempää. Vasta ensimmäisen kriisiviikon lopussa Salajärven vedenottamon ”salat” tulivat julki.

Toimittajana olin keskiviikosta (18.8.) lähtien yrittänyt onkia terveysviranomaiselta tietoa, millainen paholainen enterokokkibakteeri on. Puhelut ohjautuivat vastaajaan tai niihin ei vastattu.

Vaiennettiinko tietäjät istuttamalla heitä päiväsotalla kokouksissa?

Kriisiviestinnässä ei ole tärkeää se, kuka antaa tietoa, vaan se, että oikeaa tietoa on saatavilla tai sitä voi joltakin kysyä.

Vanha viisaus on, että mitä vähemmän kerrot, sitä mielikuvituksellisemmat huhut liikkuvat.

Sosiaalisen median hevosmiesten tietotoimisto (HTT) alkoi jauhaa huhuja, olettamuksia ja perättömiä tietoja. Se oli epätietoa. Juuri sitä, jonka torjumiseen kriisiviestintää olisi tarvittu.

Kun Juvan tiedotuslinjaa vesikriisissä pohtii, iskikö vaikenemispeikko myös kunnan johtoon? Päättikö joku, mitä kuntalaisille saa vesikurimuksesta kertoa?

Kunnan luottamushenkilöiden on nyt kaivettava suoriksi tämän vesikriisin tiedonkulun mutkat. Sitäkin se voi pohtia, oliko vesisopassa liian monta kokkia ja kauhan pyörittäjää.

Juvan 20 vuoden maineen rakennustyö oli vaarassa murentua yhdessä viikossa. Avoin tiedottaminen on tätä aikaa. Kuntalaisilla on oikeus saada tietoa. Se on julkisuuslain lähtökohta.

Kirjoittaja on juvalainen vapaa toimittaja.