Hartaus: Yllättävä esirukous – "Taivaasta on kotioloissa helpompi laulaa kuin puhua"

Toissa sunnuntaina Ilkka Asikainen oli valmistellut messun esirukouksen. Joskus rukouksissamme on sanahelinää. Nyt ei ollut. Rohkeasti rukoiltiin hakijoita kanttorin virkaan ja erityisesti työhön innostuneita kirkkomuusikkoja. Hakuaika virkaan päättyy tänään.

Toivottavasti Taivaan isä oli kuulolla. Pieni episodi rukouksessa kauniilla tavalla kertoi kuinka tärkeää on kirkkomusiikki ja kuorotoiminta seurakuntaelämässä. Onneksi meillä on vielä vanhassa vara.

Viime sunnuntain psalmissa todetaan: ”Hyvä on Jumalaamme sävelin kiittää. Ihanaa on virittää ylistyslaulu”. Siihen me seurakuntalaisina tarvitsemme niin opettajaa kuin kannustajaa.

Taivaasta on kotioloissa helpompi laulaa kuin puhua. Ensimmäisen viestin taivasasioista minäkin sain tutun hengellisen laulun myötä lapsena. Se tuntui luontevalta. Isä ja äiti olivat päteviä opettajia omalla tavallaan. Hengellinen laulu ja virsi voivat erinomaisesti yhdistää sukupolvia. Iltarukous voi hoitaa myös samaa asiaa.

Pari viikkoa sitten kuoroja esittäytyi kirkon portailla. Mukana oli Kirkkokuoron ja Vuorenmaan kuoron lisäksi vahvistusta Juvan Mieslaulajista. Toimintakausi on alkamassa ja viikoittain näissä ryhmissä kokoontuu uskollisesti viitisenkymmentä laulajaa.

Jokainen näistä kuoroista on vuorollaan ollut myös rikastuttamassa jumalanpalvelusta. Kyllä kuorotoiminta ja kirkkomusiikki kilpailevat menestyksellisesti myös muiden seurakunnan toimintamuotojen kanssa ja näkyy kirkollisissa. Toiminta ansaitsee johtajan ja arvostuksen.

Kiitos sulle Jumalani armostasi kaikesta ja odottaa rukousten kuulemista myös kanttoriasiassa.

Olen eri tilanteissa kysynyt mielivirttä. Useimmiten on vastauksena kiitosvirsi – Soi kunniaksi Luojan, Herraa hyvää kiittäkää tai Kiitos sulle Jumalani. Monelle se on ollut vahva matkaeväs.

Muistan vanhuksen, joka viimeisillä voimillaan kuiskaamalla lauloi virren Kiitos olkoon Jumalalle kuullessaan ehtoollisen asetussanat. Se oli hyvä saarna virren merkityksestä.

Psalmi kehotti kiittämään. Muistan ensimmäisen opettajani sanat silloisessa kansakoulussa. Hän puhui rukouksesta. Hän kehotti aloittamaan jokaisen rukouksen kiitoksella. Hän johdatteli kiittämään jokaisesta uudesta päivästä ja vuosien varrella kiittämään elämästä.

Eilen tuli elämässäni täyteen 75 vuotta ja pian myös ensimmäisestä saarnastani Juvalla täällä 50 vuotta. On minunkin syytä yhtyä virteen Kiitos sulle Jumalani armostasi kaikesta ja odottaa rukousten kuulemista myös kanttoriasiassa.

Kirjoittaja on eläkerovasti ja Juvan seurakunnan

kirkkovaltuuston

varapuheenjohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka