Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – Etsi itsellesi sopiva ehdokas!

Muistokirjoitus | Opettaja Teemu Korhonen

Elokuun alkupuolella tavoitti meidät suru-uutinen, joka kertoi, että luokanopettaja Teemu Korhonen on kuollut 11.8.2021 Juvalla.

Hän oli syntynyt Rautavaaralla 22.9.1938.

Teemu valmistui kansakoulunopettajaksi Kajaanin seminaarista vuonna 1962. Asevelvollisuuden suorittamisen jälkeen hän toimi opettajan virassa Suomussalmella.

Teemu suoritti musiikin erikoistumistutkinnon Helsingin Opettajakorkeakoulussa vuonna 1969 korkeimmilla arvosanoilla kaikilla arvostelualueilla.

Vuonna 1975 Korhosen perhe muutti Juvalle, Teemu Kirkonkylän koulun luokanopettajan virkaan ja Leena-puoliso sai töitä sairaanhoitajana.

Pian selvisi, että koulu oli saanut todellisen monitaiturin: opettajataitojen lisäksi soittoniekan, jolle moni instrumentti oli tuttu, etupäässä piano ja viulu sekä urheilu- ja kuorolaulumiehen.

Teemun suosio opettajana näkyi vahvasti myös urheilukentällä.

Teemun monipuolinen osaaminen oli tärkeää niin oppilaille kuin opettajillekin, sillä hän oli valmis auttamaan aina taitojensa mukaan. Moneen taidot riittivätkin.

Koulun uusi osa vihittiin käyttöönsä vuonna 1984. Teemu ryhtyi valmentamaan koulun oppilaita, opettajia ja orkesteria vaativan Kalevala-pohjaisen kantaatin esittämiseen vihkiäisjuhlassa.

Monet harjoitukset, niin kuoron kuin ison orkesterin kanssa takasivat sen, että syksyn vihkiäisjuhlassa nähtiin upea yhteistyön tulos. Sitä hämmästeli juhlapuheessaan myös kouluhallituksen silloinen pääjohtaja Erkki Aho, joka piti vihkiäispuheen.

Teemun arvostetusta musiikkiosaamisesta kertoo myös se, että hän voitti Pispalan sottiisin sävellyskilpailun teoksellaan ”Talutusmarssi”. Kilpailuun osallistui 200 säveltäjää, osa hyvinkin tunnettuja.

Sotilasarvoltaan hän oli sotilasmestari.

Kun laulupedagogi Heikki Teittinen vuonna 1969 muutti kotiseudulleen Juvalle, hän perusti kansalaisopistoon äänenmuodostus- ja laulupiirin, jonka oppilaista syntyi Juvan Kamarikuoro.

Teemu toimi kuorossa tenorina kymmeniä vuosia, johtajanakin jonkin aikaa Heikki Teittisen vetäydyttyä sairauden vuoksi. Teemu omaksui laulunopettajansa opetusmetodit ja kosketuksen eurooppalaiseen lauluperinteeseen.

Heikin oppilaat tutustuivat myös barokkiajan pienoisoopperoihin. Teemun laaja ääniala mahdollisti sekä baritoni- että tenoriosuudet kuorossa ja solistitehtävissä.

Mieliin on jäänyt Kamarikuoron esitysten ohessa eräs koulukeskuksen salissa pidetty juhla, jossa kuultiin Teemun ja Lauri Huovisen esittämä Nadrin ja Zurgan duetto Bizet’n oopperasta Helmenkalastajat. Harvinaista herkkua Juvalla!

Teemu tuli Juvan Urheilijoiden toiminnan piiiriin Harri-poikansa kautta. Hän toimi lopulta yleisurheilujaoston vetäjänä ja piti aina huolen siitä, että kaikki oli kunnossa kisojen alkaessa.

Teemun suosio opettajana näkyi vahvasti myös urheilukentällä, sillä lapset piirittivät hänet ja olivat ikionnellisia, kun Teemulla oli aikaa myös jutella heille.

Juvan Urheilijat muistaa suurella kunnioituksella hänen muistoaan ja sitä arvokasta panosta, jonka hän toi seuran toimintaan.

Teemu kuoli vaikean sairauden murtamana. Häntä jäivät kaipaamaan Leena-puoliso, joka ammattitaidollaan hoiti Teemua kotona viimeiset vuodet, kaksi lasta ja yksi lapsenlapsi sekä suuri joukko työ- harrastuskumppaneita sekä muita hänen kanssaan toimineita.

Erkki Rämö, Mikko Kannaste, Heikki Karvinen

Kirjoittajat ovat Teemu Korhosen ystäviä.