Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – Etsi itsellesi sopiva ehdokas!

Hartaus | Jaksaminen on lähtökohta - vapautta on myös olla tekemättä, ostamatta ja touhuamatta

Nuorena aika ajoin häpesin hiukan erikoista sukunimeäni. Aikuisena olen jo pitkään ollut siitä ylpeä, erään ystäväni sanoin ”se on kuin pieni runo” – Tähkäpää. Hymyillen siis luen tämän sunnuntain evankeliumia, jossa opetuslapset pellossa kävellessään alkavat katkoa tähkäpäitä.

Heitä alettiin moittia moisesta, eihän sapattina – pyhänä – saanut oikeastaan tehdä mitään työhön vivahtavaa. Kuten leikata viljaa. Fariseukset, eräänlaisen uskonnollisen ja kansallismielisen puolueen jäsenet, olivat erikoistuneet valvomaan lakien ja säädösten kirjaimellista noudattamista.

Oleellista heille oli pikkutarkka noudattaminen ja harva varmaan jaksoi kysyä tärkeintä kysymystä lakien takana – miksi?

Tänäänkin voi pysähtyä pohtimaan lakien ja vapauden, vastuun ja vapauden ja syyn ja seurauksen suhteita. Mitä oikeastaan on ollut lukuisten sapatin viettoon liittyvien kieltojen takana?

Miksi meilläkin on pitkään ollut viikossa yksi erityisesti erilainen päivä, sunnuntai. Pyhä. Onko kaikkien kieltojen, kauppojen kiinni olemisen ja eräänlaisen arjen pysäyttävien tapojen ja lakienkin takana ollut ajatus ohjata meitä pysähtymään ja lepäämään.

Vapautta on myös olla tekemättä, ostamatta ja touhuamatta. Vapautta on levätä ja pysähtyä.

Luoja tarvitsi kaiken raatamisen, luomisen, muotoilun ja haasteiden jälkeen päivän, jolloin hän lepäsi.

Moni painii ruuhkavuosien, työn paineiden, perheen ja lasten hullun myllyn ja hektisen elämän oravanpyörässä. Jaksamisen rajalla. Tavoitellen edes sitä, että jaksaisi jollain tavalla seuraavaan lomaan, seuraavaan vapaaseen tai edes tulevaan viikonloppuun.

Entäpä jos tekisi kipeitäkin valintoja, luopumisia ja muutoksia ja pyrkisi siihen, että jaksaminen onkin lähtökohta eikä tavoite. Voisiko sen jälkeen tulla paremmin esiin luovuutta, yhteistyöhalua, voimia olla läheisten kanssa ja kehittää uutta.

Luoja tarvitsi kaiken raatamisen, luomisen, muotoilun ja haasteiden jälkeen päivän, jolloin hän lepäsi. Pyhä tarkoittaa eräässä merkityksessä sitä, että se on erotettu tavallisesta.

Sellaisen me tarvitsemme, kuten Jumalakin tarvitsi. Sitä on myös vapaus.

Kirjoittaja on hiippakuntasihteeri ja yrittää sanoittaa sanoittamatonta ja koskettaa näkymätöntä.