Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – Etsi itsellesi sopiva ehdokas!

Pohjoismaiset kansanedustajat kokoontuvat Rantasalmelle torstaiksi ja perjantaiksi – aiheena muun muassa koronapandemian kukistaminen

Parlamenttienvälisen liiton IPUn pohjoismainen kokous järjestetään 23.–24. syyskuuta Rantasalmella. Kokouksessa pohjoismaiset kansanedustajat valmistautuvat IPUn syksyn yleiskokoukseen, joka pidetään Espanjan Madridissa marraskuussa.

Kokouksessa käsitellään muun muassa kansainvälistä yhteistyötä koronapandemian kukistamiseksi ja kehittyvien maiden rokotekattavuuden parantamiseksi, eduskunnasta tiedotetaan.

– Koronaa ei taltuteta ennen kuin koko maailman väestö on saatu rokotettua riittävästi, sillä ilman rokotuksia viruksen uudet variantit saavat elintilaa, muistuttaa Suomen IPU-ryhmän savonlinnalainen puheenjohtaja, kansanedustaja Heli Järvinen (vihr.) Eduskuntatiedotuksen lähettämässä tiedotteessa.

– Siksi me kaikki kannustamme länsimaita kantamaan vastuuta myös kehitysmaiden rokotuksista.

Suomi on päättänyt lahjoittaa 3,6 miljoonaa Suomessa ylimääräiseksi jäänyttä Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin rokotetta Afrikkaan. Suunnitelmien mukaan EU lahjoittaa yli 200 miljoonaa rokoteannosta ennen vuodenvaihdetta.

Humanitaaristen perusteiden lisäksi lahjoitusten taustalla on kamppailu pandemiaa vastaan.

Kokouksen lisäksi ohjelmassa on luonto- ja kulttuurikohteisiin tutustumista

Kokouksen oheisohjelmaan kuuluu myös tutustumista eteläsavolaisiin luonto- ja kulttuurikohteisiin. Kokoukseen osallistuu 1–2 kansanedustajaa jokaisesta viidestä Pohjoismaasta. Eduskunnasta kokoukseen osallistuu Järvisen lisäksi Suomen IPU-ryhmän varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen (ps.).

Kokous alkaa poikkeuksellisesti jo junamatkalla Helsingistä Mikkeliin torstaiaamuna.

– Tämä on hyvä tilaisuus toteuttaa ja edistää monimuotoista ja -paikkaista työntekoa, joka on maaseudulle iso mahdollisuus tulevaisuudessa, toteaa Järvinen.

– Etätyö, mutta myös junien suomat mahdollisuudet esimerkiksi kokouksiin ovat täällä jo nyt.

IPUlla on pitkät perinteet

Parlamenttienvälisen liiton yleiskokouksiin osallistuvat pohjoismaiset kansanedustajat ovat tavanneet toisiaan 1920-luvulta lähtien koordinoidakseen kantojaan ennen vuoden yleiskokouksia. IPUn pohjoismaisia kokouksia voidaan pitää pohjoismaisen parlamentaarisen yhteistyön alkusysäyksenä.

Vuonna 1889 perustettu IPU (Inter-Parliamentary Union) on maailman vanhin ja laajapohjaisin parlamenttien välinen yhteistyöjärjestö. Järjestössä on jäseninä 179 parlamenttia.