Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – Etsi itsellesi sopiva ehdokas!

Influenssarokotukset alkavat Juvallakin - rokotteen saavien henkilöiden lähipiiri ei vielä pääse piikille

Essoten perusterveydenhuollon alueella aloitetaan maksuttomat influenssarokotukset maanantaina 4. lokakuuta. Perusterveydenhuollon alueeseen kuuluvat Hirvensalmen, Kangasniemen, Juvan, Mikkelin, Mäntyharjun, Pertunmaan ja Puumalan väestö. Pieksämäki ja Joroinen toteuttavat influenssarokotukset alueidensa väestölle.

Maksuttoman influenssarokotuksen piiriin kuuluvat saavat rokotteen Essoten toimipisteissä. Viime vuoden tapaan influenssarokotukseen tulee varata aika nettiajanvarauksessa, jollei muutoin asioi Essoten palveluissa:

– Influenssarokotteita annetaan myös hoitajan ja lääkärin vastaanottojen yhteydessä. Myös palvelutaloissa, kotihoidossa ja ikäihmisten päivätoiminnassa influenssarokotukset järjestetään hoitavan tahon puolesta. 2–6-vuotiaille lapsille on lokakuun puolenvälin jälkeen neuvoloissa saatavilla myös nenäsumutteena annettava influenssarokote. Neuvoloissa ja kouluissa annettavista influenssarokotuksista tiedotetaan erikseen, ylilääkäri Hans Gärdström neuvoo.

Maksuttoman influenssarokotteen saajiin kuuluvat sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, kaikki 65 vuotta täyttäneet, alle 7-vuotiaat lapset (yli 6 kk), raskaana olevat, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat sekä varusmiespalveluksen tai vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat henkilöt.

Rokotteen saavien lähipiiriin kuuluvat eivät vielä rokotusten alkuvaiheessa saa maksutonta influenssarokotusta. Lähipiiriin kuuluvien rokotuksia koskevaa asetusmuutosta valmistellaan parhaillaan ministeriössä ja sen yksityiskohdista tiedotetaan myöhemmin.

Influenssarokotuksia saadaan Etelä-Savoon parin viikon sykleissä, ja rokotusten saatavuuden näkee parhaiten nettiajanvarauksesta.

Koronatartuntojen määrät ovat laskeneet Essoten alueella.

– Välillä saatamme olla tilanteessa, että rokotusaikoja ei ole saatavilla, mutta silloin toivomme malttia. Nyt rokotukset aloitetaan kuukautta aiemmin kuin viime vuonna. Uskon, että influenssarokotteen kysyntä on suurta tänäkin syksynä ja suosittelen sitä kaikille näille kohderyhmille, Gärdström sanoo.

Mikkelissä kantakaupungissa influenssarokotuksia jaetaan ajanvarauksella keskussairaalan rokotuspisteen lisäksi myös torin laidalla Omatorin tiloissa.

Mikäli ei ole mahdollista käyttää nettiajanvarausta, palvelee Essoten rokotuspuhelin niin influenssa- kuin koronarokoteasioissa arkisin kello 8-11 numerossa 040 359 9781.

Influenssarokotusten nettiajanvaraus avataan 1.10. kello 8 osoitteessa www.essote.fi/influenssa.

Koronatartuntojen määrät ovat laskeneet Essoten alueella. Syyskuun loppuolella Essoten alueella todettiin 14 tartuntaa. Tämän viikon torstaihin mennessä on todettu yhdeksän tartuntaa, joista valtaosa Mäntyharjulla. Kaikkien tartuntojen lähteet eivät ole tiedossa.

– Testausmäärät ovat myös pudonneet huomattavasti, joten voi hyvin olla, että osa tapauksista jää piiloon, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä huomauttaa.

– Kaksi kertaa rokotettujenkin on hyvä hakeutua testiin, jos heillä on poikkeavia flunssan oireita ja esimerkiksi haju- tai makuastin häiriöitä, Seppälä jatkaa.

Etelä-Savon alueellinen koronkoordinaatioryhmä totesi viime viikolla kokouksessaan koronatilanteen stabiiliksi ja täsmensi perusvaiheen ohjeistuksessa vain sitä, että alueella ei ole voimassa erillistä etätyösuositusta.

Etelä-Savossa jo yli 77 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä on saanut täyden koronarokotesarjan eli kaksi rokoteannosta.