Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hartaus | Orjuudesta vapauteen - tämä aika pitää sisällään paljon ihmisiä orjuuttavia vääriä tapoja ja asioita

Suomessa on joitakin kristillisiä järjestöjä, joiden toiminnan keskipisteessä on Lähi-Itä ja erityisesti Israel. Ne kaikki ottavat tavalla tai toisella toiminnassaan huomioon syys-lokakuussa Jerusalemissa vietettävän lehtimajanjuhlan (sukkot).

Alun perin tuo juhla oli maanviljelijöiden sadonkorjuujuhla, ja se sai nimensä siitä, että viljelijät rakensivat pelloilleen lehtimajoja, joissa he yöpyivät sadonkorjuun aikana, ettei matkoihin kodin ja peltojen välille kuluisi työaikaa.

Tuota juhlaa vietetään nykyisin muistoksi siitä, että Jumala johdatti Israelin kansan pois Egyptin orjuudesta. Juhlasta voi lukea useasta kohdasta Raamattua, esimerkiksi 3:sta tai 5:stä Mooseksen kirjasta.

Nimensä tuo vuotuinen juhla on ottanut siitä, että 40 vuotta kestäneen Egyptistä Israeliin tehdyn vaelluksen aikana majoituttiin lehtimajoihin, sillä erämaassa ei ollut muuta tarjolla. Huomattavaa on, että nykyään juhlaa viettävät kaikki, niin juutalaiset ja kristityt kuin maan sekulaarit asukkaatkin.

Suurta vuotuista juhlaa värittää tuhansiin nouseva kansainvälinen joukko eri puolilta maailmaa. Perinteen mukaisesti monet israelilaiset rakentavat pihoille, puutarhoihin ja parvekkeille myös lehtimajoja, joissa ruokailevat ja viettävät juhlaa perhepiirissä tai ystäviensä kanssa.

Oikeastaan orjuudesta vapautuminen ei ole vain vieraitten maitten historiaan liittyvä asia, vaan se on mitä ajankohtaisin asia meidän aikanamme niin Suomessa, Euroopassa kuin koko maailmassa.

Raamatun sana rohkaisee meitä välttämään koukutetuiksi tulemista.

Tämä aika pitää sisällään paljon ihmisiä orjuuttavia vääriä tapoja ja asioita, joihin ihminen, niin kuin tavataan sanoa, saattaa jäädä koukkuun. Pahinta on se, että jotkut yrittävät tietoisesti saada toisia näihin koukkuihin.

Raamatun sana rohkaisee meitä välttämään koukutetuiksi tulemista. Paavali varoittaa kirjeessään galatalaisille näin: ”Tosin joukkoomme on tullut eräitä valeveljiä urkkimaan, millaista on se vapaus, jonka me olemme Kristukselta Jeesukselta saaneet.”

Paavali myös rohkaisee galatalaisia näin: ”Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen.”

Meillä on kuitenkin hyvä Jumala, joka auttaa meitä kaikkia välttämään koukutetuiksi tulemista. Olkaamme turvallisella mielellä sillä Jeesus sanoo: ”Jos te pysytte uskollisina minun sanalleni, te olette todella opetuslapsiani. Te opitte tuntemaan totuuden, ja totuus tekee teistä vapaita.”

Siinä on meille sanan rieskaa elämän eväiksi.

Kirjoittaja on Juvan seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja.