Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – Etsi itsellesi sopiva ehdokas!

Etelä-Savossa jo 80 prosenttia ihmisistä rokotettu kahdesti - Juvalla ja rokotetaan säännöllisesti ilman ajanvarausta tiistaisin

Essoten alueen koronavirusrokotuksissa kivuttiin tiistain päätteeksi merkittäville lukemille. Täyden rokotesarjan eli kaksi rokoteannosta on nyt saanut 80 prosenttia Etelä-Savon 12 vuotta täyttäneestä väestöstä.

– Eteläsavolaiset ovat olleet valtakunnan aktiivisimpien joukossa ottamassa koronarokoteannoksia, ja siitä pitää kiittää ihan kaikkia rokotteen ottaneita. On upeaa, että kattavuus on kohonnut alueellamme näin nopeasti, pandemiapäällikkö Hans Gärdström kiittää.

Koronarokotukset jatkuvat edelleen, ja rokotteen ottamisen helpottamiseksi Mikkelissä on avattu pysyvä walk in -rokotus keskussairaalalla. Koronarokotukseen voi saapua ilman ajanvarausta arkisin maanantaista perjantaihin klo 8.00–15.00. Ajan voi silti varata halutessaan edelleen netistä.

Juvalla ja Kangasniemellä rokotetaan säännöllisesti ilman ajanvarausta tiistaisin. Mäntyharjullakin rokotustiistai on tulossa marraskuussa. Aukioloajat löytyvät Essoten nettisivuilta: www.essote.fi/koronarokotus

– Myös influenssarokotusten yhteydessä on mahdollista saada koronarokote, jos vaikka toinen annos on vielä saamatta. Ja kyllä ensimmäisenkin rokoteannoksen toki saa. Kolmatta rokoteannosta jaetaan oikeastaan vain vakavaa immuunipuutetta sairastaville ja niille, joilla on ollut kolmen viikon rokotusväli alkuvuodesta 2021, Gärdström neuvoo.

Valtiovallan viestinä syyskuussa oli, että kun koronarokotuskattavuus ylittää 80 prosenttia yli 12-vuotiailla, valtakunnallisista koronavirusrajoitteista ja -suosituksista luovutaan. Kansallisesti tähän on kuitenkin vielä matkaa, vajaat 74 prosenttia on saanut täyden rokotesarjan.

Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä toivoisi näkevänsä vielä 90 prosentin rokotuskattavuuden ylittymisen, jotta koronasta voitaisiin käytännössä hellittää:

– Toivottavasti kaikki ykkösrokotteen ottaneet huolehtivat myös kakkosannoksensa hankkimisesta. Joka tapauksessa uskon, että Etelä-Savon hyvä rokotekattavuus yhdessä väestön vastuullisen toiminnan kanssa ovat merkittävässä roolissa siinä, että koronatilanne on tällä hetkellä alueellamme hyvin hallinnassa, ja kuormittaa merkittävästi vain testausta, jäljitystä ja kotona sairastavien seurantaa, Seppälä kiteyttää.

Influenssarokotuksia annetaan ajanvarauksella, mutta myös vastaanottojen yhteydessä. Essote rokottaa maksutta myös influenssarokotteen kohderyhmiin kuuluvien kanssa samassa taloudessa asuvat.

Mikäli ei kuulu maksuttoman influenssarokotteen kohderyhmiin, tai asu samassa taloudessa kohderyhmiin kuuluvan kanssa, voi influenssarokotteen hankkia apteekista. Tähän tarvitaan resepti, jota voi pyytää Essoten rokotuspuhelimesta numerosta 040 3599 781 (arkisin klo 8-11). Itse hankitun rokotteen antaminen on maksutonta Essoten rokotuspisteellä, kun tuo rokotteen mukanaan varatulle ajalle.

Influenssarokotusten lisätiedot ja ajanvaraus: www.essote.fi/influenssa/

Maksuttoman influenssarokotuksen kohderyhmät:

- Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö

- Kaikki 65 vuotta täyttäneet

- Alle 7-vuotiaat lapset (yli 6 kk)

- Raskaana olevat

- Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, kuvaukset THL:n sivuilla

- Varusmiespalveluksen tai vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat

- Yllä mainittuihin ryhmiin kuuluvien kanssa samassa taloudessa asuvat (tulee varata oma rokotusaika)