Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – Etsi itsellesi sopiva ehdokas!

Koronatartuntoja todetaan nyt enemmän kuin viikkokausiin: tällä viikolla jo 21 uutta tartuntaa – Essote joutuu siirtelemään henkilöstöä tilanteen kiristymisen vuoksi

Vähintään 200 henkilöä on altistunut koronavirukselle kuluvan viikon aikana eri paikkakunnilla.

Essoten alueella todettiin alkuviikolla 21 uutta koronatartuntaa. Essotelta kerrotaan, että viikkokohtainen määrä on jo nyt suurin viimeiseen kuuteen viikkoon.

Eniten tartuntoja on löytynyt Mikkelistä, Mäntyharjusta ja Kangasniemeltä. Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä toteaa tiedotteessa, että syyslomaviikot käänsivät tilanteen selkeästi huonompaan päin.

– Tapauksia on todettu rokottamattomien lisäksi myös täyden rokotesuojan saaneilla.

Tartuntojen myötä alkuviikolla ainakin 200 henkilöä on altistunut koronavirukselle. Listaus altistumispaikoista löytyy Essoten verkkosivuilta.

Seppälä kehottaa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos havaitsee itsellään viruksen aiheuttamaan tautiin viittaavia oireita. Suositus koskee kaikkia, ikään tai rokotesuojaan katsomatta.

Mäntyharjussa määrättiin luokkia karanteeniin

Viisi tapausta kuluvan viikon tartunnoista todettiin Mäntyharjussa. Tapauksia on löytynyt alakoulusta, ja terveysviranomaiset ovat määränneet karanteeneja yhtenäiskoulun eri ryhmille.

Yläkoulusta vastaava rehtori Laura Porthén kertoo, että karanteeniin on määrätty 0C-eskariryhmä, 2B-luokka ja iso osa 5A-luokasta. Lisäksi yksittäisiä oppilaita on karanteenissa harrastusryhmien kautta.

Porthén sanoo, että koronatapauksia on ilmennyt koulussa pienillä oireilla.

– Nyt kannattaa jäädä flunssaisena kotiin, hän suosittaa.

Seppälän mukaan kasvavat koronatartuntamäärät yhdistettynä alkavaan rs-viruskauteen ovat huono yhdistelmä. Tilanne tuntuu selvästi jo nyt Mäntyharjun terveysasemalla.

– Kyyti on kylmäävää, ja meillä voi olla edessä hankala talvi. Mäntyharjussakin meillä on hyvin tiukka henkilöstötilanne.

Tilanne haastaa taas hoitohenkilöstöä

Runsastuneen tartuntamäärän vuoksi Essote siirtää henkilöstöä koronatilanteen hoitamisen pariin. Riittävyysongelmat eivät rajoitu vain Mäntyharjuun.

– Monessa yksikössämme henkilökunnan kuormitus on jo kriittisellä tasolla. Hoitovelan purku ja kiihtyvä koronaepidemia haastavat terveydenhuoltoa nyt tosissaan. Varattuja hoitoaikoja joudutaan jälleen siirtämään.

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut jo lähes 90 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä eteläsavolaisista. Täysi rokotesuoja, eli kaksi annosta on 84 prosentilla.

Täyden rokotesarjan saaneita ei ole joutunut sairaalahoitoon Essoten alueella.