Kymmenen uutta koronatartuntaa Essoten alueella tällä viikolla – "Vielä on mahdotonta sanoa, lähtevätkö tapausmäärät laskuun"

Essotella on tällä hetkellä kaksi koronapotilasta sairaalahoidossa.

Essoten alueelta on löytynyt tällä viikolla kymmenen uutta koronatartuntaa. Kuusi tapauksista havaittiin torstaina.

– Viikko alkoi rauhallisemmissa merkeissä, mutta vielä on mahdotonta sanoa, lähtevätkö tapausmäärät laskuun, toteaa Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Edellisenä kahtena viikkona uusia tapauksia löytyi molempina viikkoina 41 kappaletta. Sitä ennen viikkotahti oli pitkään 10–20 tartunnassa. Toistaiseksi viikon saldo näyttää siis edellisviikkoja paremmilta, mutta loppuviikon luvuista on vielä mahdotonta sanoa mitään.

Myös sairaalahoidolle on viime viikkoina ollut tarvetta. Torstaina sairaalahoidossa oli kaksi koronapotilasta, tehohoidossa ei ketään.

– Sairaalahoidon tarvetta on, mutta se ei ole onneksi kasvanut hallitsemattomasti. Kyse on kuitenkin muutamista potilaista, Seppälä sanoo.

Seppälän mukaan 6–8 potilasta sairaalahoidossa alkaisi olla sellainen määrä, joka koettelisi Essotea. Koronapotilaiden hoito sitoo niin henkilökuntaa kuin tilojakin, sillä hoito on intensiivistä ja potilaat pitää eristää.

– Toki tehohoidossa ei tarvitse olla kuin muutama, niin sekin vaikuttaa jo huomattavasti.

Aktiivinen testaus on avainroolissa

Seppälän mukaan koko maan tartuntatilanne heijastelee myös Essoten alueelle. Tärkeintä tilanteen pitämisessä hallinnassa on aktiivinen testaus, jotta mahdolliset tartuntaketjut saadaan kiinni.

– Viime viikolla oli monia vaikeita tapauksia, joissa oli oltu monta päivää oireisena ennen kuin tultiin testiin. Jos viikon kulkee oireisena, on altistuneita vaikeaa enää jäljittää, Seppälä toteaa.

Julkisia altistumispaikkoja on jonkin verran. Essoten alueella on kuitenkin toistaiseksi saatu tartuntaketjut hyvin kiinni.

Myös testausmäärät lisääntyivät, kun Essotesta patisteltiin tilanteen huonontuessa ihmisiä testiin.

– Aktiivisella testauksella on pystytty helpottamaan tilannetta huomattavasti, niin meillä kuin muuallakin maassa. Oireisena on tärkeää tulla testiin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka