Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kuntien terveysasemat on säilytettävä - Jokaisessa taajamassa, esimerkiksi Juvalla, Rantasalmella ja Puumalassa, tulee säilyttää lääkäri- ja hoitajapalvelut

Olen muuttanut vuosi sitten Mikkeliin. Sydämeltäni olen maalaistyttö, joka on asunut suurimman osan elämästään Mäntyharjulla, ja olen käynyt siellä koulun sekä ala-asteella, että yläasteella. Pienten kuntien ja taajamien puolustajana minut tunnetaan.

Tiedän kuntien tarpeen säilyttää omat terveyskeskusasemat ja puolustan maaseutukuntien taajamia lähipalveluiden säilymisessä. Olen Mäntyharjussa puolustanut kolmen kyläkoulun säilymistä, ja keskittäminen voi säästää pikajuoksussa, mutta pidemmässä juoksussa se tuo lisää kustannuksia.

Jokaisessa taajamissa, esimerkiksi Juvalla, Rantasalmella, Puumalassa, Hirvensalmella, Mäntyharjussa, Kangasniemellä tulee säilyttää lääkäri- ja hoitajapalvelut.

Etelä-Savossa kulkeminen on julkisilla haastavaa, ja jos joutuu lähtemään kipeän lapsen kanssa kaupunkiin, on se kohtuuton haaste jo pelkästään ajallisesti. Täällä tarvitaan omaa autoa, jonka pitäminen on kallista.

Hoidon pariin ei siis ole helppo päästä, jos se sijaitsee muualla. Pelkona on, että keskittäminen tekee sen, että sairaudet jäävät hoitamatta, kun jää odottamaan, että kivut menevät ohi. Erikoissairaanhoito, totta kai, on isommassa sairaalassa. Kaikissa kunnissa tulee olla matalan kynnyksen paikka, josta hakea apua. Digitaalisuus on rinnalla tukena, ei yksinomaan.

Itse olen sairaanhoitaja psykiatrisella puolella. Tiedän arjen haasteet ja kuulen, miten palvelut toimivat. Olen myös ollut vanhustenhoidossa lähihoitajana aiemmin liki 15 vuotta.

Hoidon pariin ei siis ole helppo päästä, jos se sijaitsee muualla.

Tanja Hartonen

Aluevaaliehdokas (ps.)

Mikkeli