Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Arjen sujuvuus ja lähipalveluiden saatavuus - "Kuntalaisen kannalta on tärkeää, että palvelut ovat saatavilla turvallisesti ja tasapuolisesti"

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen merkitys on suuri kunnille ja hyvinvointialueille. Jatkossa hyvinvointialueet huolehtivat kuntien sijasta tärkeistä asukkaiden sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen tehtävistä.

Pidän hyvänä, että maakunnassamme on itse saatu väliaikainen toimielin valmistelemaan muutosta, ennen kuin äänestäjät ovat vaaleissa valinneet päättäjät hyvinvointialueen aluevaltuustoon ja aluehallitukseen jatkamaan valmistelutyötä ja viemään se käytäntöön.

Valmistelutyö on iso, ja se ei tapahdu hetkessä. Palveluiden turvaamiseksi tarvitaan myös sähköisiä ja liikkuvia palveluita kiinteiden palveluiden lisäksi.

Näen tärkeänä, että me Mikkelin kuin muidenkin kuntien valtuutetut tuemme tätä valmistelua ja käymme vuoropuhelua valmistelusta. Valmistelun pitää olla avointa ja siinä tulee nähdä asukkaat keskiössä eikä hallinto.

Miten hoidetaan tulevaisuudessa asukkaiden perusterveydenhuollon lähipalveluita koskien vanhusten palveluita, lääkäripalveluita yhtä lailla kuin sairaaloiden tuottamia erikoissairaanhoidon palveluita? Lasten, nuorten, perheiden, ikä-ihmisten tulee saada sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut yhdeltä luukulta ja läheltä ja helposti. Lisäksi nuorten tarvitsemat palvelut tulee olla saatavilla kouluista kuten koulupsykologit ja kuraattorit. Ikä-ihmisten palvelut turvataan kehittämällä erilaisia palvelu- hoito- ja asumismuotoja sekä tukemalla omaishoitajien työtä.

Meidän kaikkien asukkaiden kuten myös järjestökentän osallistuminen yhteisten palveluiden ja ennaltaehkäisevän toiminnan kehittämiseen on tärkeää. Huolehditaan myös itse omasta hyvin voinnistamme ja otetaan asukkaat mukaan kehittämään hyvinvointiin liittyviä palveluita.

Huolehditaan myös itse omasta hyvin voinnistamme ja otetaan asukkaat mukaan kehittämään hyvinvointiin liittyviä palveluita.

Kuntalaisen kannalta on tärkeää, että sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut ovat saatavilla turvallisesti ja tasapuolisesti myös 2023 alussa ja niistä kerrotaan selkeästi. Edunvalvonnan kannalta eletään tärkeitä hetkiä, minkä suuruiseksi tulevan hyvinvointialueen lopullinen rahoitus maakunnassamme muodostuu, jotta palvelut voidaan turvata.

Tavoite on saada vahvat toimijat hoitamaan tulevan hyvinvointialueemme palveluita ja rakenteita ja turvaamaan palvelut asukkaille.

Kirsi Olkkonen

Aluevaaliehdokas (kesk.)

Agrologi, Essoten valtuuston jäsen

Etelä-Savon maakuntahallituksen jäsen

Mikkeli