Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – Etsi itsellesi sopiva ehdokas!

Mielipide | Vammaisten palveluiden puolesta - "On tärkeää, että hyvinvointialueella on erikseen ammattilaisia, jotka neuvovat vammaisia ihmisiä ja heidän perheitään"

Vammaisilla on oikeus parhaaseen mahdolliseen sosiaali- ja terveydenhuollon tasoon ja terveyteen liittyvään kuntoutukseen ilman syrjintää vammaisuuden perusteella.

Vammaisella on usein välttämätön ja toistuva koko elämänmittainen tarve kuntoutukselle muun muassa fysio- ja toimintaterapialle. Nykyään Kelan kuntoutusta koskevia päätöksiä ei tehdä yksilöllisten tarpeiden mukaisesti eikä niitä perustella yksilöllisesti.

Kelan puolelta asioihin perehdytään kirjallisesti ilman että asiakasta nähdään vastaanotolla, hänelle tehdään terveys- ja sairauskertomusten perusteella kuntoutuspäätös. Riittävä ja yksilöllinen kuntoutus määrittelee kuitenkin toimintarajoitteisen ihmisen elämänlaadun.

Nyt kuntoutuksia on vähennetty määrällisesti jopa puolella. Pitkällä tähtäimellä saavutetut säästöt tulevat kalliiksi yhteiskunnalle, kun vammaisen ihmisen työ- ja toimintakyvyn romahtaminen johtaa lisääntyneeseen avuntarpeeseen ja jopa työkyvyn menettämiseen.

Tällöin hänelle voidaan joutua etsimään myös palveluasumisen paikkaa, kun kotona tai tuetussa asumisessa kotihoidonkaan turvin asuminen ei enää mahdollistukaan toimintakyvyn laskun vuoksi.

Hyvinvointialueen toiminnassa on tärkeää, että sen alueella on erikseen ammattilaisia, jotka neuvovat vammaisia ihmisiä ja heidän perheitään. Kuljetuspalveluiden riittävyyden, henkilökohtaisten avustajien saaminen ja toimintojen jatkuvuuden takaaminen on tärkeä tapa varmistaa vammaisten itsemääräämisoikeuden toteutuminen ja mahdollistaa heidän osallistuminen yhteiskunnan toimintoihin sekä päättää itse omasta vapaa-ajastaan.

Kuntoutuksia on vähennetty jopa puolella. Pitkällä tähtäimellä saavutetut säästöt tulevat kalliiksi yhteiskunnalle.

Olen osallistunut yli 25 vuoden ajan syntymästään asti vammaisen ihmisen elämään. Mielestäni vammaisten elinikäisiä palveluita ei tulisi hyvinvointialueella kilpailuttaa tai niiden tasoa heikentää. Hyvinvointialueiden tulee vammaisten asioista päätettäessä käyttää vammaisvaikutustenarviointia ja tehdä kiinteää yhteistyötä vammais- ja potilasyhdistysten kanssa.

Vaalijalan kuntayhtymän järjestämillä ja tuottamilla palveluilla on Etelä-Savon hyvinvointialueella vammaisten ja heidän perheidensä elämässä merkittävä rooli. Vaalijala on perinteisesti tuottanut palveluita eri sairaanhoitopiirien alueille.

Jatkossakin Vaalijalalla tulee olla mahdollisuus tuottaa palveluita valtakunnallisesti ja kaikilla hyvinvointialueilla mahdollisuus ostaa Vaalijalan palveluita osto- ja myyntisopimuksien perusteella yli hyvinvointialueiden rajojen.

Leena Sallinen

Aluevaaliehdokas (vas.)

Savonlinna