Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Eteläsavolaiset neuvokset jyrähtävät: "Suur-Savon Osuuspankin fuusio on väärä strateginen valinta, pankin toiminta on hämmentänyt viime vuosina maakunnan väkeä"

Osuuspankit ovat perustettu jäsentensä pankkipalveluiden ja rahoituksen tuottajiksi. Niillä on ollut suuri merkitys myös toiminta-alueensa elinvoiman rakentamisessa.

Suur-Savon Osuuspankin toiminta on hämmentänyt viime vuosina maakunnan väkeä. Saneeraus on vienyt työpaikkoja, ja kaikki konttorit lukuun ottamatta Mikkeliä, Savonlinnaa ja Pieksämäkeä on lakkautettu. Pankkia on viety tietoisesti kasvottomaksi liikepankiksi.

Saneerauksen rinnalla on toteutettu rivakkaa siirtymistä digitaalisiin palveluihin, mitä on joudutettu asiakaspalvelua karsimalla. Osalla asiakaskuntaa on ollut suuria vaikeuksia pysyä juoksussa mukana.

Asiakkaat ovat protestoineet, mutta viestit ovat kaikuneet kuuroille korville. Päinvastoin pankin johto vain lisää löylyä ja esittää nyt Suur-Savon Osuuspankin liittämistä yhteen Pohjois-Savon Osuuspankin kanssa.

Myös pankin yhteys ja sitoutuminen alueeseen kärsii, kun toimialue kasvaa.

Fuusiota perustellaan varsinkin taseen kasvattamisella, mikä parantaisi lainoituksen mahdollisuuksia suurissa hankkeissa. Harvassa lienevät kuitenkin ne suurinvestoinnit, jotka ovat Etelä-Savossa kaatuneet lainarahan puutteeseen. Tämä on pankin johdon oma strateginen valinta. Ei asiakkaiden ja omistajien valinta. Ratkaisuun ei ole mitään pakkoa.

Pankin johdon perusteluissa ei vahingossakaan viitata fuusion aluetaloudellisiin vaikutuksiin. Etelä-Savossa ne ovat vääjäämättä negatiiviset, koska fuusio vie päätösvaltaa ja hyväpalkkaisia työpaikkoja alueelta Kuopioon.

Paikallispankin vahvuus on luja side oman paikkakunnan ihmisiin ja yrityksiin. Maakunnan oma pankki on ollut eteläsavolaisille tärkeä asia.

Kun konttorit ja pankin johto etääntyvät, suhde väkisinkin muuttuu liikepankkimaiseksi. Vaihtoehtoinen valinta olisi korostaa maakunnallista toimintamallia – sitoutumista maakuntaan ja asiakkaiden tasapuolista palvelua. Erottua liikepankeista eikä mennä samaan toimintamalliin.

Myös pankin yhteys ja sitoutuminen alueeseen kärsii, kun toimialue kasvaa. Hallintokonttori asettuu Kuopioon, mikä vääjäämättä tuo Pohjois-Savolle ison edun Etelä-Savoon verrattuna.

Suur-Savon Osuuspankin taseeseen on vuosikymmenten aikana kertynyt 412 miljoonan euron oma pääoma, mikä on eteläsavolaisten ihmisten ja yritysten hankkimaa. Nämä varat on ehdottomasti pidettävä maakunnan oman päätöksenteon piirissä.

Suur-Savon Osuuspankin edustajisto kokoontuu 18. elokuuta ylimääräiseen kokoukseen, jossa ratkaistaan, yhtyykö kaksi maakuntapankkia ensi vuonna Savon Osuuspankiksi. Fuusio vaatii toteutuakseen edustajistossa kahden kolmasosan enemmistön.

Suur-Savon Osuuspankin edustajiston jäsenillä on edessään todella iso ja peruuttamaton päätös.

Raimo Jenu on opetusneuvos, Markku Kakriainen maakuntaneuvos, Heikki Laukkanen kunnallisneuvos, Arto Seppälä kunnallisneuvos, Jarkko Wuorinen maakuntaneuvos ja Heino Lipsanen liikuntaneuvos.