Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – Etsi itsellesi sopiva ehdokas!

Kausi-influenssa jyllää Etelä-Savossa – Hans Gärdström: "Epidemiahuippu osunee tammikuun toiselle viikolle"

Jokavuotinen influenssaepidemia ei jää tänäkään vuonna väliin. Oireet ovat tutut, kova kuume ja lihassärky.

Se on täällä taas, syksyn influenssaepidemia.

Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström arvioi marraskuun puolivälissä tautipiikin saavuttavan Etelä-Savon 3–4 viikon päästä.

– Luvut ovat lähteneet nousuun, mutta vielä ei olla epidemian tasolla. Selkeää kasvua potilasmäärissä kuitenkin on.

Gärdström kertoo loppusyksyn potilasmäärien olleen A-influenssaviruksen osalta keskimäärin 1–3 viikossa, mutta viime viikolla nousseen 14:ään.

– Se on selkeä merkki siitä, että potilasmäärät lähtevät kasvuun. Varsinaisen epidemiahuipun arvelen osuvan meille tammikuun toisen viikon tietämillä.

Pienillä lapsilla kuume nousee helposti hyvin korkeaksi, mutta siitäkään ei kannata heti huolestua.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan influenssa-aktiivisuus on korkea Etelä-Savon ja kolmen muun sairaanhoitopiirin alueella.

Kausi-influenssan oireet ovat vanhat tutut, lihassärky ja korkea kuume. Se kuulostaa melkein koronatartunnalta.

– Ne muistuttavat oireilta toisiaan, mutta koronassa ei yleisesti ole voimakasta lihassärkyä. Me testaamme potilailta aina myös koronaviruksen, Gärdström sanoo.

Hän ohjeistaa hyvävointisen potilaan potemaan kausi-influenssansa kotilevossa. 3–4 vuorokautta pärjää omatoimisella hoidolla, kunhan muistaa juoda nestettä. Kuumetta alentava lääke helpottaa oloa.

– Jos sairastuneen yleistila heikkenee ja hän tuntee hengenahdistusta, kannattaa ilman muuta hakeutua lääkäriin, Gärdström muistuttaa.

Pienillä lapsilla kuume nousee helposti hyvin korkeaksi, mutta siitäkään ei kannata heti huolestua. Kuumetta voi alentaa lääkkeellä, joko parasetamolilla tai tarvittaessa sen ja ibuprofeenin yhdistelmällä.

– Nesteytys on lapsilla erityisen tärkeää. Lapsen vointi voi aikuista nopeammin lähteä heikkenemään ja silloin voi ilmetä esimerkiksi kosketusarkuutta. Mitä pienempi lapsi on kyseessä, sitä herkemmin pitää ottaa yhteys päivystykseen, Gärdström muistuttaa.

Tämän vuoden influenssarokote on tehonnut napakasti paraikaa kiertävään virukseen. Sitä on edelleen saatavilla. A-influenssavirus ei sittenkään ole ainoa pöpö, mitä maakunnassa kiertää.

– Kaikkia hengitystieviruksia liikkuu nyt. Ihan kaikkea mahdollista, Gärdström lisää.

Essoten päivystysapu palvelee numerossa 116 117.